Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Verte babičkám: 10 trikov, s ktorými vianočné pečenie hravo zvládnete

Verte babičkám: 10 trikov, s ktorými vianočné pečenie hravo zvládnete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Verte babičkám: 10 trikov, s ktorými vianočné pečenie hravo zvládnete Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Vianočná masáž prichádza zo všetkých strán a ani my vás neušetríme. Ale nebojte sa, myslíme na vaše dobro! A tak vám ponúkame niekoľko dobre mienených rád pre úspešné prežitie pečenia cukroviniek.

Možno to skôr ako rady pre vianočnú pohodu pripomína vojnový plán, ale čo si budeme rozprávať, pečenie cukroviniek často pripomína vojnové pole. Dva druhy nestačia, rúra ide na plné obrátky a stres je cítiť viac ako vôňa perníkového korenia. Ak sa chcete pýšiť táckami s vlastnoručne vyrobenými umeleckými dielami, s naším plánom vám pôjde tohtoročné pečenie ako na drôtikoch, a vám tak snáď zostane čas (a energie) aj na tú pohodu…

1. Počítajte

Premyslite, aké druhy, pre koho (slané pečivo pre chlapov, kokosky pre babičku, osie hniezda pre tetu…) a hlavne v akom množstve. Spočítajte si, koľko masla, orechov, múky a pod. budete potrebovať, a všetko, čo nemáte doma, dokúpte. Tesne pred Vianocami potom už len doplníte čerstvé suroviny, ale väčšina ingrediencií na pečivo má beztak dlhú trvanlivosť.

2. Plánujte

Rozvrhnite si, čo kedy budete piecť, aby sa pečivo stihlo odležať a vy sa nesnažili všetko napiecť v jeden deň: začiatkom decembra odštartuje s vanilkovými rožkami, praclíkami a perníčkami. 2 týždne pred Vianocami pokračujte lineckým a ďalšími krehkými cestami. Týždeň pred sviatkami pripravte marokánky, snehové a nepečené pečivo a všetko ostatné dokončite – naplňte krémami a džemom a prelejte čokoládou. Krátko pred Štedrým dňom potom už zostáva len vianočka a pri niektorých na záver aj 24. 12. obľúbený jablkový závin.

3. Nešetrite

Nech si hovorí kto chce čo chce, chuť masla v ceste ani kréme jednoducho ničím nenahradíte. Rovnako tak neverte, že orechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitné suroviny jednoducho bohužiaľ ničím nenahradíte a práve vianočné pečivo, ktoré pečieme len raz do roka, si to snáď ani nezaslúži.

4. Nemajte veľké oči

Súčasné ceny masla, čokolády a orechov vás asi samy o sebe donútia premýšľať nad tým, koľko várok cukroví napečiete. Ale keby ani to nie, zamyslite sa, či chcete zase zvyšky prác dojedať ešte vo februári. Menej je niekedy naozaj viac, a keďže sa jedná o sviatočné cukrovinky, bude bohato stačiť, keď vám vydržia len do Silvestra.

5. Pečte múdro

Naplánujte si pečenie podobných ciest na jeden deň, kombinujte druhy, do ktorých potrebujete iba žĺtky, alebo naopak len bielky (prípadne si ich schovajte na zdobenie perníčkov), a čokoládovou polevou tiež polievajte všetko cukrovinky naraz.

6. Neplytvajte

Polámané kúsky cukroviniek a sušienok rozhodne nevyhadzujte, ale všetky drobčeky naopak pokvapkajte rumom, spojte trochou marmelády a masla a dochuťte kakaom, mletými orechmi alebo kokosom. Rumové guličky všeobecne totiž patria k najobľúbenejším druhom cukroviniek!

7. Buďte trpezliví

Nedá sa svietiť, niektoré lety overené postupy jednoducho nezaobídeme: múku je naozaj vždy lepšie preosiať (krásne sa tak prevzdušní) a všetky suroviny (teda hlavne vajcia a maslo) nechať ohriať na izbovú teplotu. Maslové cestá potom nechajte v chlade vo fólii do druhého dňa odležať, bude sa vám s nimi oveľa lepšie pracovať (a v chladničke vám navyše vydržia až 3 dni, takže ich môžete pripraviť s predstihom).

8. Verte babičkám

Maslo do cesta na vianočku (a všetkých iných kysnutých ciest) pridávajte naozaj až ako posledné, aby sa vám nezrazilo. Pre rýchlejšie odležanie perníčkov a ďalších koláčov pridajte do krabice kúsok jablka, ktoré zaistí vláčnosť. A potom babičky trochu naštvite tým, že budete pod všetko pečivo používať papier na pečenie, vďaka ktorému sa určite neprichytí a vám navyše odpadne drhnutie plechov.

9. Užite si to

Pozvite kamarátky a príbuzných, navarte zvarák, dohodnite sa, čo každá prinesie a pripraví, a napečte spoločne. Rýchlejšie vám to utečie a konečne to pre vás tiež raz naozaj budú sviatky pokoja a pohody.

10. Odfláknite to

No áno, čítate dobre. Dneska si môžete objednať poctivé domáce pečivo od nadšenejších pekárok, ako ste vy, stačí zapátrať medzi známymi, na internete alebo v dobrých cukrárňach. Ďalšou možnosťou je potom sušené ovocie, orechy a nepečené hľuzovky, na ktoré vám stačí len rozmixovať niekoľko málo ingrediencií.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.