Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Umelé sladidlá: vedci objavili nové vedľajšie účinky na telo, ktoré ohrozujú črevá a metabolizmus glukózy (dokonca aj stévia)

Umelé sladidlá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Umelé sladidlá: vedci objavili nové vedľajšie účinky na telo, ktoré ohrozujú črevá a metabolizmus glukózy (dokonca aj stévia) Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Nová štúdia naznačuje, že umelé sladidlá a náhrady cukru, tiež známe ako nevýživové sladidlá, majú rôzne vedľajšie účinky na črevný mikrobióm, metabolizmus glukózy a ďalšie zdravotné parametre.

Umelé sladidlá a náhrady cukru, ktoré sa často používajú na šetrenie kalórií v porovnaní s denným príjmom, pre vás v skutočnosti nemusia byť také dobré, ako si myslíte. Tiež známe ako nenutričné ​​sladidlá (NNS), boli vytvorené ako riešenie pre diabetikov, ale vďaka nízkemu kalorickému príjmu sa rýchlo rozšírili a majú široké využitie.

Na rozdiel od všeobecného predpokladu však tieto sladidlá nie sú bez rizík pre naše zdravie. Budete prekvapení, keď zistíte, ako môžu niektoré sladidlá zmeniť črevnú mikroflóru so súvisiacim zvýšením hladiny glukózy v krvi.

Potvrdzuje to nedávna štúdia uskutočnená výskumníkmi na adrese Weizmannov vedecký inštitút v Izraeli a uverejnené v časopise Bunka ktorá sa zamerala na účinky sacharínu, sukralózy, aspartámu a stévie na črevný mikrobióm, glukózovú toleranciu a ďalšie zdravotné parametre.

Štúdie

Výskumníci štúdie preverili asi 1 400 potenciálnych dobrovoľníkov a vybrali si 120 zdravých dospelých ktorí sa starostlivo vyhýbali umelo sladeným potravinám alebo nápojom s cieľom vyhodnotiť vplyv nevýživových sladidiel (sacharín, sukralóza, aspartám a stévia) na ich črevné mikrobiómy.

Následne sa rozdelili účastníci, ktorých priemerný vek bol okolo 30 rokov a 65 % tvorili ženy 6 skupín. Prvým 4 skupinám sa podávali tri vrecúška s rôznym sladidlom trikrát denne v množstvách nižších ako je odporúčaná denná spotreba. Namiesto toho iná skupina dostala 5 g. za deň glukózy a posledná skupina nesmela nič konzumovať.

Z vykonaných analýz vyplynulo, že všetky štyri predmetné sladidlá konzumovali dva týždne zmenilo zloženie a funkciu mikrobiómu a malé molekuly, ktoré črevné mikróby vylučujú do krvi ľudí.

Konkrétne, sacharín a sukralóza mali silno zhoršená tolerancia glukózyzmeny, ktoré by zase mohli prispieť k metabolickým ochoreniam. Na rozdiel od toho sa v žiadnej kontrolnej skupine nezistili žiadne zmeny v mikrobióme alebo tolerancii glukózy.

Tieto zistenia posilňujú pohľad na ľudský črevný mikrobióm ako na „responzívne centrum“, ktoré integruje signály zo systémov ľudského tela a vonkajších faktorov, ako je jedlo, ktoré jeme, lieky, ktoré berieme, náš životný štýl a životné prostredie.

Zdravotné účinky, ktoré môžu spôsobiť nevýživové sladidlá, však treba ešte preskúmať a zaslúžia si nové poznatky. Medzitým je dôležité zdôrazniť, ako tieto najnovšie zistenia môžu pomôcť optimalizovať diétne odporúčania pre hyperglykemických a obéznych pacientov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.