Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pletenky

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Pletenky.png
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 5
  • Porcií: 5
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 15min
  • Hotové Za: 1:15 hod
reklama:

Suroviny

  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice oleja + na plech
  • 2 šálky (200 ml ) hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 15 g droždie
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
  • 1 lyžica mlieka na potretie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Pripravte všetky produkty. Čerstvé droždie je možné nahradiť suchým droždím. Aby mali hotové pletenky lesklú kôrku, je potrebné ich pred pečením potrieť vajíčkom alebo zmesou vajíčka a mlieka.

2. Krok

Mlieko mierne zahrejte (na 35-40 stupňov) a rozpustite v ňom droždie. Pridajte soľ a cukor. Premiešajte.

3. Krok

Nalejte rastlinný olej , po troškách pridávame múku a metličkou miešame, kým nie je cesto dostatočne husté. Keď hmota zhustne, dokončite miesenie na stole. Cesto sa musí dôkladne miesiť 8-10 minút.

4. Krok

Hotové cesto je celkom mäkké, ale dobre drží tvar a nelepí sa na stôl ani na ruky. Cesto dáme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 1 hodinu na teplom mieste. Za hodinu sa cesto takmer strojnásobilo.

5. Krok

Vykysnuté cesto rozdrobíme a rozdelíme na 10 častí (každá asi 60 g). Každú časť zrolujte do gule a položte pod fóliu.

6. Krok

Aby ste vytvorili pletenku, dva kusy cesta rozvaľkajte rukami na lanká dlhé približne 20-25 cm. Prepletajte lanká medzi sebou, upevnite ich na oboch koncoch. Výsledný vrkoč zatočte do slimáka. Jeden koniec schovajte do stredu a druhý ohnite a schovajte pod uzlík..

7. Krok

Zapletaný drdol je hotový. Rovnakým spôsobom vytvarujte zvyšné 4 žemle. Plech na pečenie vymastíme rastlinným olejom a žemle naň poukladáme v určitej vzdialenosti od seba. Nechajte kysnúť 25-30 minút. 15 minút pred koncom kysnutia zapneme rúru a necháme ju predhriať na 200°C .

8. Krok

Vykysnuté žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom, prípadne zmesou vajíčka a mlieka. Žemle pečieme pri teplote 200°C 15-18 minút, kým nebudú krásne zlatisté.

9. Krok

Chutné, vzdušné pletenky sú pripravené. Ochlaďte na mriežke alebo látkovej utierke, aby spodná časť žemlí nezvlhla..

reklama:

1.jpg2.jpg4.jpg

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

113 videní

Odporúčané Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.