Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bazový sirup (letné osvieženie)

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Bazovy sirup.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Kusov: 1
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 20min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 40min
reklama:

Suroviny

  • 30 - 40 bazových okvetí
  • 3 litre vody
  • 3 kg cukru
  • 60 g kyseliny citrónovej
  • 3 citróny
  • zväzok mäty alebo medovky
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Bazové kvety sa zbierajú a šetrne vkladajú do košíka , aby stratili čo najmenej voňavého peľu, ktorý je plný vitamínov a minerálov. Najlepšie je zbierať bazu na odľahlom mieste, ďaleko od ruchu mesta, ciest, aby ju nebolo treba umývať. Umývaním spláchneme veľa peľu do odtoku

2. Krok

Vo väčšom hrnci, asi 6 litrov, ak budeme pracovať s litrami vody, najprv prevaríme vodu a vypneme sporák. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Počkáme, kým osladená voda vychladne. Ak si budeme robiť bazový sirup s bylinkami, bylinky pridáme do ešte teplej osladenej vody, keďže silice z byliniek sa v teplej vode uvoľňujú viac.

3. Krok

Keď voda vychladne na izbovú teplotu, pridáme očistené bazové kvety. Každý kvietok skontrolujeme samostatne a odstránime prípadné nečistoty. Kvety neumývam, tak ich zbieram na "eko" miestach, kde viem, že nie sú postriekané, kde nie je mestský prach... Na záver pridáme nakrájané citróny a prikryjeme pokrievkou. Všetko necháme lúhovať 24-48 hodín.

4. Krok

Pred scedením kvetov pripravte fľaše. Niektorí skladujú šťavu aj zaváraninových pohároch. Ja sama preferujem fľaše. Fľaše najskôr dobre umyte. Na dno rúry položte kuchynskú utierku a fľaše hore dnom (aby vytiekla všetka voda.) Sterilizujte 15 minút pri 110 stupňoch. Sterilizujte aj vrchnáky. Najdôležitejšie pre celé skladovanie je čistá fľaša a vrchnák ktorý dobre tesní (neprepúšťa kyslík).

5. Krok

Pripravíme si džbán, na ktorý dáme veľké sitko prikryté sterilnou gázou . Šťavu precedíme, kvety vytlačíme utierkou. Pomocou lievika nalejte šťavu z džbánu do ešte horúcich fliaš a ihneď ich vzduchotesne uzavrite. Šťavu nikdy nenalievame až po vrch fľaše. Fľaše zabaľte do deky, aby do druhého dňa pomaly vychladli.

reklama:
Vychladnuté fľaše s bazovým sirupom skladujte v chladničke alebo na inom tmavom a chladnom mieste. 

Ak chceme sirup menej sladký, pridáme menej ako 600 g cukru na liter vody a sirup potom skladujeme v chladničke. Cukor pôsobí aj ako konzervant a ak je ho málo, môže sa stať, že sa sirup skôr pokazí 
.

Niektorí robia bazový sirup tak, že si kvety najprv namočia a na záver pridajú cukor a citrónovú šťavu a potom všetko spolu zahrievajú, kým sa cukor neroztopí. 
Ak máte dosť bazového sirupu, usušte kvety na novinovom papieri a uložte do nádobky na bazový čaj , ktorý sa v chladných dňoch v kombinácii s medom a zázvorom zíde. Dávajte pozor, aby ste nádobu tesne neuzavreli, aby nevznikla pleseň 

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

314 videní

Odporúčané Mňamky Recepty:

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.