Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedlá, ktoré si dajte pri prechladnutí. Uľavia vám a pomôžu sa dostať na nohy

Jedlá, ktoré si dajte pri prechladnutí.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jedlá, ktoré si dajte pri prechladnutí. Uľavia vám a pomôžu sa dostať na nohy Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Hoci sa väčšina z nás drží viac doma, neznamená to, že sa nemôžeme nakaziť bežnou virózou. Tú je samozrejme najlepšie vyležať. Ktoré potraviny vám pomôžu bojovať s nádchou, kašľom a pomôžu s uzdravovaním?

Viróza je odborným termínom pre všetky ochorenia spôsobené vírusmi. Väčšina ľudí ho ale používa ako synonymum na prechladnutie, ktoré sprevádza najčastejšie nádcha, kašeľ, vysoké horúčky, bolesti svalov a malátnosť.

Rovnako ako na chrípku nezaberajú na virózu antibiotiká. Liečia sa teda príznaky choroby, ako je napríklad horúčka, nádcha a kašeľ. Liečbu ale môžete podporiť konzumáciou vhodných potravín.

Tekutiny

V prvom rade je potrebné mať dostatok tekutín, aby ste nahradili straty vzniknuté potením pri horúčke. Dajte prednosť vlažným alebo chladným nápojom, najradšej obyčajnej vode alebo bylinkovému čaju (šalvia, mäta, medovka, zázvor). Ideálnym zdrojom tekutín sú prírodné minerálky, ktoré dopĺňajú telu dôležité minerálne látky (napr. horčík, vápnik, draslík alebo fluór).

Vývar

Tekutiny doplníte aj vďaka slepačiemu, kuraciemu alebo hovädziemu vývaru, v ktorom uvaríte koreňovú zeleninu. Zelenina dodá telu vitamíny a minerály, mäso zase bielkoviny, ktoré pomáhajú telu pri zotavovaní. Horúci vývar pomôže pri uvoľňovaní upchatého nosa.

Ovocie

Obľúbené citrusy môžu byť trochu agresívne do precitliveného žalúdka. Skúste najskôr niečo chuťovo neutrálne, napríklad banány, strúhané jablká alebo kokosové mlieko – alebo ešte lepšie smoothie z týchto surovín so štipkou kurkumy. Prirodzene protivírusový účinok má grapefruit, môžete skúsiť napríklad kvapky z grapefruitových jadier. Dostanete ich v lekárni.

Orechy a semienka

Ďalšia látka, ktorá má pozitívny vplyv na imunitu a uzdravovanie, je zinok. Jeho prirodzeným zdrojom je červené mäso, predovšetkým hovädzie. Zo živočíšnych zdrojov sa zinok do ľudského tela lepšie vstrebáva, pokiaľ ale mäso nie je súčasťou vášho jedálnička, môžete skúsiť marhule, tekvicové či slnečnicové semienka a tiež orechy.

Cícer a ďalšie strukoviny

Hovädzie mäso by pochopiteľne nemalo byť na tanieri každý deň. Skvelou rastlinnou alternatívou sú strukoviny. Šálka vareného alebo konzervovaného cíceru má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a navyše obsahuje 2,5 miligramov zinku. Vláknina a bielkoviny dokážu navyše zasýtiť a pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Vo výsledku nemá človek po takom jedle skoro hlad, čo robí zo strukovín veľkého pomocníka v boji s nadbytočnými kilogramami.

Grécky jogurt

Grécky jogurt je jednou z najzdravších potravín: Obsahuje probiotiká podporujúce črevný mikróbiom, ale aj veľké množstvo bielkovín, sodík a vápnik. Vyberajte ten, ktorý má menší obsah tuku. Okrem zasýtenia a dobrého vplyvu na krvný cukor dostanete ale aj spomínaný zinok, a to približne 1,4 mg v jednom tégliku.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.