Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cukor zhoršuje náladu

Cukor zhoršuje náladu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cukor zhoršuje náladu Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Potraviny s vysokým množstvom pridaného cukru môžu vyvolať alebo zosilňovať depresie.

Docent katedry psychiatrie Columbijskej univerzity, psychológ a internista James E. Gangwisch sa spolu so skupinou kolegov rozhodol zistiť, či konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (teda tých, ktoré zvyšujú hladinu krvného cukru) zväčšuje riziko rozvoja depresií. Využili k tomu výsledky prieskumu hodnotiaceho dynamiku zdravotného stavu u viac ako sedemdesiatich tisíc žien. Porovnávali údaje získané v rokoch 1994 až 1998 s výsledkami prieskumu opakovaného o tri roky neskôr. V období prvého prieskumu žiadna z opýtaných žien netrpela depresiou.

Čo sa ukázalo? Výživa bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexom (najmä s vysokým podielom pridaného cukru a lúpaných cereálií) zvyšuje riziko depresie. Zaujímavé je, že „škodí“ iba pridávaný cukor, prirodzený obsah cukru a uhľohydrátov v potravinách s depresiou nesúvisí. Zároveň niektoré potraviny, ako cereálie, ovocie a zelenina, potraviny s vysokým obsahom vlákniny alebo laktózy (tento druh cukru je obsiahnutý v mlieku a mliečnych výrobkoch s nízkym glykemickým indexom) rozvoju depresívnych stavov bráni.

Mechanizmus tohto javu zatiaľ nebol preskúmaný, avšak niektoré predpoklady už vedci vyslovili. Zastávajú názor, že nadmerná spotreba cukru a čisteného škrobu zvyšuje riziko rozvoja zápalových procesov a ochorení kardiovaskulárneho systému. A tie, ako už je dnes známe, rozvoj depresie podporujú. James E. Gangwisch zdôrazňuje, že je nutný ďalší výskum, avšak už teraz odporúča svojim pacientom trpiacim depresiou venovať pozornosť tomu, čo jedia.

Avšak držať sa toho nie je vôbec jednoduché. „Dokonca aj pre zdravých ľudí je ťažké si také potraviny odrieknuť. A čo potom depresívni pacienti! Je dôležité nebudiť v nich pocit viny tým, že by sme poukazovali na fakt, že svoje problémy si spôsobujú vlastným konaním. Avšak je táto informácia nevyhnutná, pretože ak v sebe nájdu silu zmeniť jedálniček, môže sa to citeľne prejaviť na ich nálade a množstve energie“.

Podľa J. Gangwisch et al. „High glycemického indexu diéty ako riziko faktora depresie: analýzy z Women’s Health Initiative“, American Journal of Clinical Nutrition, June 2015.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.