Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Med: Ako pomáha zlepšiť imunitu a ako ho správne užívať

Med: Ako pomáha zlepšiť imunitu a ako ho správne užívať
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Med: Ako pomáha zlepšiť imunitu a ako ho správne užívať Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Med nie je iba chutné sladidlo. Je tiež prostriedkom na zlepšenie imunity a hodnotnou potravinou plnou živín. Viete, aký je správny spôsob jeho používania?

Aká je pravda o mede? Čo sú mýty a polopravdy? Prečítajte si tento text garantovaný odborníkmi.

Účinky medu na zdravie sú skutočne všestranné. Obsahuje totiž všetky potrebné živiny, ako sú bielkoviny, vláknina, cukry, rôzne vitamíny, minerály, enzýmy a aminokyseliny. Je tu zastúpené pomerne veľké množstvo železa, vápnika, sodíka, draslíka, fosforu a zinku. Med je dobrým zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny A, B, E, H, K.

Draslík obsiahnutý v mede pomáha pri chrípke a znižuje horúčku, pretože vyvoláva potenie a uľahčuje vykašliavanie hlienov. „Med je skvelým pomocníkom pri prevencii aj pri samotnej liečbe širokého spektra chorôb. Pôsobí protizápalovo, posilňuje obehovú sústavu a srdce, bráni ochoreniu dýchacích ciest a horúčkovitým ochoreniam,“ vysvetľuje Milan Špaček, medový someliér a majiteľ firmy Medokomerc.

Má tiež antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové účinky, vďaka ktorým bráni infekcii a prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán. Podporou tvorby žlče zlepšuje trávenie a efektívne bráni zápche. Vďaka tomu, že zvyšuje prekrvenie mozgu má med pozitívne účinky aj na mozog, pretože zlepšuje kognitívne schopnosti.

Zároveň ale aj upokojuje. Prírodná glukóza z medu sa rýchlo dostane do krvi a prinesie so sebou pocit upokojenia. Navyše stimuluje produkciu hormónu melatonínu, vďaka ktorému sa dostaví kvalitný spánok.

Zlepšuje tlak aj pokožku

Železo, ktoré je obsiahnuté v mede, zlepšuje krvotvorbu. Medzi menej známe účinky medu patrí aj znižovanie krvného tlaku, regulácia cholesterolu v krvi a hojenie menších popálenín. Vďaka svojim regeneračným a upokojujúcim účinkom sa používa aj v kozmetickom priemysle. Med vyživuje a hydratuje pokožku, ničí baktérie, má silné čistiace účinky a bojuje proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie pleti.

Ako med užívať

Na rozdiel od iných vitamínových zdrojov má med širokú škálu použitia. Možno ho použiť samotný alebo ako sladidlo do čaju, kávy alebo pri varení ako náhradu bieleho cukru. „Med na rozdiel od bieleho cukru nespôsobuje nadváhu, naopak môže byť veľmi užitočným pomocníkom pri chudnutí, pretože na rozdiel od rafinovaného cukru, ktorý je zdrojom „prázdnych kalórií“, obsahuje užitočné vitamíny, minerály, antioxidanty, bielkoviny a vlákninu,“ hovorí Helena Čížová z Ústavu potravín, VŠCHT Praha.

Všetky zdravé látky obsiahnuté v mede môžete zničiť tým, že ho zalejete horúcou vodou. Na druhej strane však platí, že obavy sú trochu prehnané. Ak nalejeme horúcu vodu do hrnčeka, teplota rýchlo klesne asi na 80 ° C a počas 10 minút už môžeme čaj usrkávať. V tej chvíli má asi 60 °C. Aby sa med poškodil, musel by sa vystavovať teplote 80 °C celú hodinu.

Väčšina užitočných látok v mede je veľmi stabilná a teplota čaju ich vôbec nemení. Podobné pravidlá platia aj pre zahrievanie stuhnutého kryštalického medu. Pokiaľ chceme, aby získal tekutú konzistenciu, je vhodné rýchle ohriatie vo vodnom kúpeli až na 60 °C.

Ako med pomáha liečiť

  • Pri rekonvalescencii po rôznych ochoreniach – Boj s chorobou je námaha, organizmus potrebuje veľa energie. Pridávajte med do mlieka.
    Zápaly horných dýchacích ciest – Med podaný v teplom mlieku alebo čaji s citrónom pomáha bojovať proti infekcii.
    Žalúdočné vredy vzniknuté prekyslenosťou žalúdka – Med znižuje sekréciu žalúdočných štiav na polovicu. Na lačný žalúdok užívajte 1 lyžicu denne.
    Nespavosť – Pred spaním si dajte kávovú lyžičku medu, zlepší sa tak produkcia melatonínu.
  • Nedostatok krvného farbiva (hemoglobínu) – Odporúča sa lesný med, ktorý obsahuje viac železa, medi a horčíka. Denne dávať do mlieka alebo čaju 2 orechy a lyžicu medu. Môžete tak čiastočne zlepšiť problémy s chudokrvnosťou.
    Poruchy nálad a úzkosť – Najlepšie lyžicu medu ráno na lačný žalúdok a lyžicu medu večer pred spaním.
    Pálenie záhy – Med niekomu pomáha podobne ako jedlá sóda či zázvor.
    Pri zápche – Pred spaním si dajte kávovú lyžičku medu – upravuje stolicu.
    Poruchy trávenia a plynatosť – Med upravuje trávenie a zamedzuje vzniku bolesti.
    Pri nadbytku tuku v ľudskom organizme – Med obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Je teda čiastočne prostriedkom proti otylosti.
    V tehotenstve – Ľudové pranostiky hovoria, ženy majú skonzumovať aspoň 5 kg medu v priebehu celého tehotenstva. Plod tak dostane látky potrebné na zdravý vývoj.
    Vo výžive detí – Je vhodné zladiť aj deťom medom namiesto cukru. Vždy ale majte na pamäti, že je to jednoducho kalorická sladkosť a neučte deti zbytočne na sladké pitie. Naopak obavy z hnačky sú zbytočné. Rovnako nemožno povedať, že med spôsobuje zubný kaz. Pokiaľ si zuby pravidelne a správne čistia, netreba sa ho báť. Namáčať cumlík do medu je ale samozrejme veľmi škodlivé.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.