Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kôstku z avokáda nikdy nevyhadzujte! Je to jeho najcennejšia časť

Kôstku z avokáda nikdy nevyhadzujte!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kôstku z avokáda nikdy nevyhadzujte! Je to jeho najcennejšia časť Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Avokádo je právom považované za superpotravinu a patrí medzi najobľúbenejšie potraviny posledných rokov. Avokádo je bohaté na vitamíny a minerály a je skvelým zdrojom zdravých tukov. Prospešná ale nie je len jeho zelená dužina, veľmi zdravá je aj jeho kôstka. Tá v sebe dokonca skrýva viac, než na prvý pohľad vyzerá.

Avokádo je jedným z najlepších všestranných plodov: ľahko sa pripravuje, lahodne chutí a má veľa zdraviu prospešných látok. Pokiaľ avokádo pravidelne konzumujete, robíte pre svoje zdravie skutočne dobrú vec. Cenné látky sa ale nenachádzajú iba v dužine, nájdete ich aj samotnom jadre avokáda – v kôstke. Podľa odborníkov z Pennsylvania State University obsahujú prehliadané kôstky avokáda vysoko účinné látky s protizápalovými vlastnosťami. Počas výskumu kôstky extrahovali a získali žiarivo oranžovú tekutinu. Joshua Lambert a Gregory Ziegler túto tekutinu roku 2016 patentovali a vyrábajú z nej prírodné oranžové potravinárske farbivo. Podľa nich je ale možné tekutinu použiť nielen na výrobu farbiva, možno ju tiež využívať pre svoje protizápalové vlastnosti. Obsiahnutá zlúčenina by mohla pomáhať liečiť choroby, ktorých kľúčovou vlastnosťou je abnormálny zápal v tele. Taký zápal spôsobuje napríklad kardiovaskulárne ochorenie alebo rakovinu. Kôstky avokáda sú podľa odborníkov navyše bohaté na polyfenoly, prírodné látky s antioxidačným účinkom, ktoré môžu pomôcť chrániť zdravie na bunkovej úrovni.

Ako používať jadro z avokáda

Kôstku buď môžete nastrúhať alebo rozmixovať v kuchynskom robote. Pokiaľ zvolíte variant strúhať, bude lepšie, keď necháte kôstku niekoľko dní vopred uschnúť. Získaný prášok potom môžete použiť do šalátov, smoothies a do celého radu iných dobrôt – ako sú proteínové koktaily, ovsené kaše, jogurty, ovocné pyré alebo domáce pečivo. Vždy pridávajte okolo polovice kávovej lyžičky jemne namletého prášku. Kvôli jeho horkastej chuti môžete prášok kombinovať s ďalšími výraznými dochucovadlami. Ďalšou skvelou radou je pridať nastrúhanú kôstku do guacamole, vďaka nej zabránite hnednutiu avokádovej dužiny.
Z kôstky avokáda si môžete pripraviť aj veľmi zdravý čaj. Najprv kôstku olúpte a varte vo vode asi tak 8 minút do zmäknutia. Vyberte, nechajte vychladnúť a pokrájajte ju na malé kúsky. Kúsky znova povarte v 250 ml vody ďalších 6-8 minút. Čaj sceďte a ochuťte medom.

Recept na lahodné smoothie z kôstky avokáda

2 šálky mandľového mlieka
1 šálka mrazených čučoriedok
1,5 stredne veľké banány
1 avokádové semienko alebo prášok
1 lyžica vanilkového alebo čokoládového prášku

Pri príprave lahodného smoothies sa vám bude najlepšie pracovať s čerstvou, ešte vlhkou kôstkou. Kôstku olúpte a ostrým nožom ju nakrájajte na kúsky. Kúsky vložte do mixéra spolu s ďalšími ingredienciami. Mixujte na stredný výkon asi minútu. Pokiaľ pecka nebola z príliš zrelého avokáda, mixujte o chvíľu dlhšie. Dobrú chuť!

Avokádovú kôstku môžete použiť aj na pleť

Rovnako ako dužina sa aj pecka skvele hodí na výrobu domácich kozmetických výrobkov. Môžete si z nej vyrobiť napríklad vynikajúci peeling. Rozdrvte kôstku na hrubý prášok pomocou kuchynského mixéra alebo ju nastrúhajte na strúhadle a vzniknutý prášok zmiešajte s olivovým alebo kokosovým olejom. V sprche si peeling natrite na stvrdnutú kožu po celom tele a krúživými pohybmi masírujte. Po chvíľke opláchnite. Ďalšou možnosťou je vyrobiť si hydratačnú pleťovú masku. Jej výroba je tiež úplne jednoduchá. Roztlačte polovicu avokáda. Roztlačenú dužinu zmiešajte s 2 lyžicami medu a drvenou kôstkou z avokáda. Masku natrite na tvár a nechajte 10 minút pôsobiť. Potom krúživými pohybmi dôkladne premasírujte a opláchnite vlažnou vodou.

Zdroj: www.svetzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.