Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 trikov, s ktorými vianočné pečenie zvládnete ľahšie

57f384f3 d294 4abd 9eca 57e0c0a864a9.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Ak sa chcete pýšiť s vlastnoručne vyrobenými umeleckými dielami, s naším plánom vám pôjde tohtoročné pečenie ako po masle a vám tak snáď zostane čas (a energia) aj na tú pohodu …

1. Počítajte

Premyslite si, aké druhy, pre koho všetkého a hlavne v akom množstve. Spočítajte si, koľko masla, orechov, múky a pod. Budete potrebovať a všetko, čo nemáte doma, dokúpte. Tesne pred Vianocami potom už len doplníte čerstvé suroviny, ale väčšina ingrediencií na cukrovinky má dlhú trvanlivosť.

C1eba398 9fed 4d26 b7d0 1a45cb46562e.jpg

2. Plánujte

Rozvrhnite si, čo kedy budete piecť, aby cukrovinky stihli odležať, a vy sa nesnažili všetko napiecť v jeden deň: začiatkom decembra odštartuje s  vanilkovými rohlíčkami či medovníčkami . 2 týždne pred Vianocami pokračujte lineckým pečivom  a ďalšími krehkým cestom. Týždeň pred sviatkami pripravte marokánky , snehové a nepečené cukrovinky a všetko ostatné dokončite – naplňte krémami a džemom a prelejte čokoládou. Krátko pred Štedrým dňom potom už zostáva len vianočka  a 24.12. obľúbený  jablkový závin .

3. Nešetrite

Nech si hovorí, kto chce, čo chce, chuť masla v ceste ani kréme jednoducho ničím nenahradíte. Rovnako tak neverte, že orechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitné suroviny jednoducho bohužiaľ ničím nenahradíte a zrovna vianočné pečivo, ktoré pečieme len raz do roka, si to snáď ani nezaslúži.

4. Nemajte veľké oči 

Súčasné ceny masla, čokolády a orechov vás asi samy o sebe donútia premýšľať nad tým, koľko várok cukroviniek napečiete. Menej je niekedy naozaj viac a keďže ide o sviatočné cukrovinky, bude bohato stačiť, keď vám vydržia len do Silvestra.

57f384f3 d294 4abd 9eca 57e0c0a864a9.jpg

5. Pečte chytro

Naplánujte si pečenie podobných ciest na jeden deň, kombinujte druhy, do ktorých potrebujete len žĺtky alebo naopak iba bielka (prípadne si ich schovajte na zdobenie perníkov) a čokoládovou polevou tiež polievajte všetko  naraz.

6. Neplytvajte

Polámané kúsky sušienok rozhodne nevyhadzujte, ale všetky omrvinky naopak pokvapkajte rumom, spojte trochou marmelády a masla a dochuťte kakaom, mletými orechmi alebo kokosom. Rumové guľky  totiž patria k najobľúbenejším druhom na Vianoce

7. Buďte trpezliví

Múku je naozaj vždy lepšie preosiať (krásne sa tak prevzdušní) a všetky suroviny (teda hlavne vajcia a maslo) nechať zohriať na izbovú teplotu. Maslové cestá potom nechajte v chlade vo fólii do druhého dňa odležať, bude sa vám s nimi oveľa lepšie pracovať (a v chladničke vám navyše vydržia až 3 dni, takže ich môžete pripraviť s predstihom).

8. Verte babičkám

Maslo do cesta na vianočku (a všetkých iných kysnutých ciest) pridávajte naozaj až ako posledné, aby sa vám nezrazilo. Pre rýchlejšie odležanie perníkov a ďalších cukroviniek pridajte do krabice kúsok jablka, ktoré zaistí vláčnosť. A potom babičky trochu naštvete tým, že budete pod všetko používať papier na pečenie, vďaka ktorému sa určite neprichytí nič a vám navyše odpadne umývanie plechov.

9. Užite si to

Pozvite kamarátky a príbuzných, dohodnite sa, čo každá prinesie a pripraví a upečte spoločne. Rýchlejšie vám to utečie a konečne to pre vás raz naozaj budú sviatky pokoja a pohody

10. Môžete si aj kúpiť

Dneska si môžete objednať poctivé domáce koláčiky od nadšených pekáriek. Ďalšou možnosťou je potom sušené ovocie, orechy a nepečené hľuzovky , na ktoré vám stačí len rozmixovať niekoľko málo ingrediencií.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.