Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zdravo pripraviť chutné žemle plné vlákniny?

Products and ingredients as source natural vitamins and dietary fiber, healthy nutrition concept
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Adobe Stock

Už ste počuli o zdravých žemľách plných vlákniny? Tieto chutné a zdravé pečivo s extra vlákninou sú nielen lahodnou chuťou pre vaše chuťové poháriky, ale aj vynikajúcim zdrojom bielkovín a zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť váš tráviaci systém. Máte problémy s vyprázdňovaním, hemoroidy alebo nafukovaním? Tieto zdravé žemle by vám mohli pomôcť vyriešiť tieto problémy. Navyše, sú ľahko dostupné a môžete si ich pripraviť s rôznymi chutnými nátierkami, aby ste sa cítili skvelo a zároveň sa starali o svoje zdravie

Takmer každý človek na svete zažíva tráviace ťažkosti a nepríjemné pocity. Práve zdravé trávenie je však nevyhnutné pre správne fungovanie celého organizmu. Ak sa s týmito problémami potýkate, neváhajte a vyhľadajte pomoc. Prevencia a riešenie tráviacich ťažkostí sú kľúčové pre udržanie zdravia. Musíme si uvedomiť, že práve vďaka správne fungujúcemu tráveniu funguje aj celý náš organizmus.

Faktory vplývajúce na tráviace problémy:

  1. Zlá a nevyvážená strava – málo vlákniny, veľa ťažkého tukového jedla, množstvo spracovaných potravín
  2. Nedostatok pohybu
  3. Psychická nepohoda

Medzi najčastejšie tráviace problémy patria:

Young woman sitting on toilet bowl in restroom
Foto: Adobe Stock

Zápcha trápi takmer každého piateho človeka. Je to veľmi intímny a nepríjemný problém, ktorý môže vyústiť nielen do fyzickej, ale aj psychickej nepohody.

Zápcha a problémy s vyprázdňovaním majú mnoho príčin – nedostatočný príjem tekutín, veľa spracovaných potravín, málo vlákniny, sedavý spôsob života. Platí to aj opačne, ak máme zápchu, ovplyvňuje to našu psychickú pohodu. Sme mrzutí, apatickí, negatívne naladení.

Chronická zápcha predstavuje problém, ktorý sme si vypestovali sami zlou životosprávou. Veľa ľudí ju rieši preháňadlami, ktoré síce zo začiatku môžu pomáhať, spôsobujú ale doslova zlenivenie čreva. Na pomoc pri chronickej zápche je najlepšie a najúčinnejšie prírodné riešenie – VLÁKNINA.

Vláknina je súčasťou stravy a zahrňuje rôzne druhy rastlinných potravín, ktoré nemožno stráviť alebo asimilovať v tráviacom trakte. Zahrňuje napríklad celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu, oriešky a semená. Vláknina má dôležitú úlohu v trávení a zdraví organizmu, pretože podporuje správne fungovanie tráviaceho systému, udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú a znižuje riziko niektorých chorôb.

Odporúčaná denná dávka vlákniny je 25 až 30 g na deň. Zdroje vlákniny, ktoré obsahujú 30g sa nachádza prirodzene v 1,7 kg jabĺk alebo 1,1 kg orechov, 3,4 kg hlávkového šalátu, 1,9 kg zemiakov, 4,3 kg varených špagiet, 1 kg banánov. Ak nie sme schopní prijímať stravou stanovené množstvo vlákniny, môžeme si pomôcť jednoducho pripraveným nápojom plným vlákniny – Belly Fyto Detox s prírodnými rastlinnými extraktmi alebo zaradiť do jedálnička tieto zdravé žemle.

Povedali by ste, že zdravé žemle nemôžu byť chutné. Avšak tento recept si po vyskúšaní aj uložíte. Navyše žemle sú plné vlákniny, ktorá zabezpečuje bezproblémové trávenie. Obsah zdravých tukov dopĺňa energiu a priaznivo pôsobí na srdcovo – cievny systém.

Recept na 6 ks „Zdravých žemlí“

Potrebujeme

  • 200g slnečnicových semien
  • 4 PL ľanových semien
  • 2 PL Belly Fyto Detox od spoločnosti Kompava 
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 60 ml olivového oleja
  • 4 vajcia
  • 280 g bieleho jogurtu/acidka

Postup

  • Všetko spolu rozmixujeme vo výkonnom mixéri.
  • Cesto necháme odležať cca 20 – 30 min.
  • Plech si vymastíme a veľkou lyžicou robíme kopčeky, ktoré potom vymastenými rukami vytvarujeme do tvaru žemle.
  • Povrch posypeme semienkami.
  • Pečieme 40 minút na 170°C a potom ešte 10 minút na 200°C.
Recept zemle 2.jpg
Foto: Kompava
Recept zemle1 2.jpg
Foto: Kompava
Zemle recept2 2.jpg
Foto: Kompava

Na záver ich nechajte vychladnúť. Môžete ich podávať s rôznymi druhmi nátierok, alebo si ich jednoducho vychutnať samotné. Tieto zdravé žemle plné vlákniny sú ideálnym spoločníkom pre vaše raňajky, obed alebo večeru a uistite sa, že budete mať dostatok energie na celý deň. Prajeme vám dobrú chuť!

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.